perjantai 18. toukokuuta 2012

Chilipaprika kukkii - asiaa pölytyksestä

Chlipaprikan taimet kasvavat hurjaa vauhtia. Homeongelma on poistunut parvekelaatikosta, kun taimien kastelua vähennettiin. Osa taimista kukkii jo. Muutama viikko sen jälkeen, kun taimet on siirretty omiin ruukkuihinsa, niille voi antaa lannoitetta kasteluveden seassa. Puutarhan Kesä -lannoite sopii chilipaprikoille hyvin.

 

Kun taimet alkavat kukkia, niitä voi pölyttää. Kun taimet kasvavat ulkona, hyönteiset hoitavat pölytyksen. Kuitenkin meidän tapauksessamme lasitettu parveke rajoittaa hyönteisten pääsyä taimien luokse. 

Pölytys onnistuu esimerkiksi pumpulipuikolla, jos sen haluaa tehdä itse. Pumpulipuikko laitetaan kukkaan ja pyöritellään ja sama juttu kaikille muillekin kukille samalla puikolla. Kukan tilalle pitäisi kasvaa hedelmä.








torstai 17. toukokuuta 2012

Vesiviljely tee-se-itse -hengessä

Saimme haltuumme tarpeettomaksi jääneen toimivan jalkalampun. Sen jalan yläosa on taipuisa ja valo on helppo suunnata kohteeseen. Kasvilamppu sekä kannellinen ämpäri tarttuivat mukaan marketista. Akvaariohapetin löytyi lemmikkitarvikeliikkeestä.

Kanteen tehtiin ruukun muotoinen sekä kokoinen reikä. Ruukku laitettiin kannen reikään ja pieni reikä porattiin myös kannen reunaan letkulle. Sitten lisättiin 2 teelusikallista Puutarhan Kesä -lannoitetta ämpäriin ja kylmää vettä perään ämpärin täydeltä.


Käytimme ruukkuna salaattijuustopurkkia, johon kätevä isäntä porasi reikiä. Mikä tahansa ruukku, jonka pohjassa on reikä, sopii tarkoitukseen yhtä hyvin. Taimi laitettiin ruukkuun, kun sen juurista oli huuhdeltu kaikki multa pois huolellisesti ja sitten Lecasoraa purkki täyteen.




Ilmakivi laitetaan ämpärin pohjalle, töpseli seinään, ja sitten vesiviljellään! Ämpärin vesi vaihdetaan ja ämpäri huuhdellaan puhtaaksi 3-4 viikon välein. Lannoitetta laitetaan aina uusi satsi veden vaihtamisen yhteydessä. Sisätiloissa taimi saa lisävaloa lampulta, mutta päivisin pulputin ulkoilee siinä missä parvekelaatikonkin taimet.



Joskus projektimme tuntuu aamupalapöydässä kaikkien foliohärpäkkeiden keskellä enemmän joltain avaruuskeskukselta...