torstai 26. huhtikuuta 2012

Kaupunkiviljelyä leikkipuistossa

MLL:n paikallisyhdistyksessä aktiivisesti huseeraava vaimo-osapuoli keksi ehdottaa asuinalueemme leikkipuiston henkilökunnalle yhteisöllisen leikkipuistoviljelmän perustamista. Idea otettiin puistossa innolla vastaan ja rahoituspuolikin järjestyi MLL:n Uudenmaanpiirin naistoimikunnan kesätoiminta-avustuksen kautta.


Suunnitelma oli aluksi simppeli: Pari Biolanin kasvusäkkiä leikkipuiston talon eteläpäädyn seinustalle. Projekti käynnistettiin leikkipuistossa järjestetyssä viljelyiltamassa.

Viljelyiltamassa suunniteltiin projektia ja kylvettiin siemeniä. Viljelysäkit muuttuivat matkan varrella jo kokonaiseksi laariksi, jonka rakennamme itse leikkipuiston puutyötiloissa.


 Saimme onneksemme Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksestä yhteistyökumppanin ja neuvonantajan projektiin mukaan. Yhdistys pyrkii edistämään lasten ja nuorten mahdollisuuksia viljellä kaupunkiolosuhteissa. Viljelyprojektien käynnistämistä tuetaan niin päiväkodeissa, kouluissa kuin leikkipuistoissakin. Yhdistys järjestää myös koulutusta aiheesta kiinnostuneille vanhemmille sekä kasvatusalan ammattilaisille.


Erityisen arvokkaita olivat neuvot siitä, mitä missäkin vaiheessa kannattaa kylvää, ja miten kasvit kannattaa sijoittaa. Esikasvatamme mm. kesäkurpitsaa, yrttejä ja leijonan kitaa.

Osa kasveista istutetaan suorakylvönä laariin myöhemmin keväällä ja kesällä. Laariin voi jatkuvasti kylvää lisää syksyyn saakka. Jääkaapissa itäneet sipulitkin voi lykätä laariin versomaan.
 

 
Kovin suuri yleisömenestys ei iltamamme ollut, mutta onneksi pienelläkin porukalla pärjää, kun on innokkaita tekijöitä. Jospa innostus sitten pikkuhiljaa kesää kohti kasvaisi muillakin alueen perheillä, kun projekti pääsee vauhtiin toden teolla.


2 kommenttia:

  1. Mahtavan kuuloinen projekti, ihanaa että teiltä löytyi hankkeen alullepanijoita, eiköhän sitä kesän mittaan löydy lisää innokkaita :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Satu! :)

    Kävin iltapäiväkerholaisten kanssa koulimassa taimia yks päivä, ja mulla oli 3 maailman innokkainta tyttöä apunani. Harmitti, kun kamera jäi kotiin, sain katsella vaan vierestä, kun likat huseeras ohjeiden mukaan. Ens viikolla uudestaan, silloin saan kuviakin.

    VastaaPoista